Over acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is al 4000 jaar onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Energie stroomt door het menselijk lichaam door meridianen en de Yin (vrouwelijke energie) en Yang (mannelijke energie) zijn bij gezonde mensen in balans. Gezondsheidsklachten zijn een aanwijzing dat  Yin en Yang niet meer in balans zijn. Acupunctuur probeert deze balans weer te herstellen. In tegenstelling tot de westerse geneeskunde, waar de symptomen worden bestreden, richt de Chinese geneeswijze zich op de gehele mens.

Technieken

Naalden: Op een aantal punten van het lichaam worden dunne naalden ingebracht om de energiestroming te verbeteren zodat het Yin-Yang evenwicht herstelt.

Moxeren: Bij moxeren wordt het kruid moxa gebruikt om de naalden te verwarmen zodat ze extra worden geactiveerd. Moxa kan ook rechtsreeks op de lichaamspunten toegepast worden.

Tuina massage: ontspanning bij rug- en nekklachten en rustgevend bij overgangsklachten.

Doet het pijn?

Normaal gesproken doet het inzetten van de naalden geen pijn. Vaak voelt u het helemaal niet of u voelt een prikkeling als de naald wordt aangezet.

Besmetting door naalden

Naalden worden éénmalig gebruikt zodat er geen gevaar bestaat voor besmetting door vuile naalden.

Wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur werkt

Er bestaan meer dan 1000 wetenschappelijke rapporten over de werking van acupunctuur. Wilt u zich daarin eens verdiepen kijk dan op de (Engelstalige) website: www.evidencebasedacupuncture.org. Inmiddels zijn ook veel artikelen over onderzoeken verschenen over positieve effecten van acupunctuur tegen bijwerkingne van kanker.