Werkwijze

Hoe ziet een acupunctuurbehandeling eruit?

Anamnese, pols- en tongdiagnose
Aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek probeer ik een goed beeld te krijgen van uw klachten. Uw beide polsen worden gevoeld om te zien hoe de energie verdeeld is in het lichaam. Daarna kijk ik naar uw tong en beoordeel deze op kleur, vorm en beslag. Ook dit zegt veel over de verdeling van energie in het lichaam. Zo kan een tekort worden vastgesteld, een exces of eventuele stagnatie. Op grond hiervan wordt een diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld. De eerste behandeling duurt ongeveer 1,5 uur en vervolgbehandelingen ongeveer 45 minuten. Bij sommige klachten (stress, pijn, spijsverteringsklachten) kan een combinatie van acupunctuur en voetreflexzonemassage of een ander soort massage worden aangeboden. Een combinatie met een gesprek/gesprekken met een therapeut, EMDR of hypnose is mogelijk.

Abdominale massage
Deze buikmassage helpt goed tegen obstipatie en andere spijsverteringsklachten (opgeblazen buik, buikkrampen etc.), werkt ontspannend bij stress- en slaapproblemen en is ook aan te raden bij chronische rugklachten. De buikholte bevat niet alleen de interne organen maar ook spieren, ligamenten, klieren, lymfevaten, zenuwbanen en bloedvaten. De buik is het enige deel van het lichaam waar alle meridianen door lopen. Stress en spanning hebben de neiging zich in de buik op te hopen. Hierdoor ontstaat stagnatie van de energiecirculatie. Deze blokkades kunnen de functies van de interne organen aantasten en allerlei klachten veroorzaken. Deze kunnen tot uiting komen in de buik en elders in het lichaam. Door het toepassen van speciale technieken uit de energetische abdominale massage kunnen stagnaties opgeheven worden. Organen gaan daardoor gezonder functioneren.

Moxa
Ik gebruik ook graag moxa als onderdeel van de behandeling. Moxa is gedroogd en gemalen blad van Artemesia (bijvoetskruid). Moxa wordt aanbevolen bij o.a. chronische pijnklachten. Het verwarmt, versterkt de immuniteit en het effect van de acupunctuurbehandeling.

Pijn bestrijding
Bij pijnbestrijding en bewegingsbeperking maak ik veel gebruik van de “Meridian Wave Therapy”. Zie voor verdere details bij Indicaties.

Door wie wordt u behandeld?
Ik ben Hanneke van Es. Mijn medische basisopleiding en opleiding Chinese geneeskunde en acupunctuur heb ik gevolgd bij de Traditional Chinese Medicine Academy.

Voordat ik acupuncturist werd, was ik docent en (gerechts)tolk/vertaler. Ik heb jaren getolkt voor artsen, psychologen en psychiaters. Hier heb ik veel van geleerd en dit heeft mij ertoe aangezet Chinese geneeskunde te gaan studeren, omdat in de Chinese geneeskunde de mens in zijn geheel beschouwd wordt en in een behandeling meerdere technieken toegepast kunnen worden, afhankelijk van wat de patiënt nodig heeft. Acupunctuur kan als aanvulling op de Westerse geneeskunde gebruikt worden of op zichzelf staand. Ook kunt u preventief acupunctuurbehandelingen volgen. Vroeger betaalden mensen in China hun acupuncturist alleen als ze niet ziek werden!
Voetreflexzonemassage heb ik geleerd in Duitsland bij Hanne Marquardt, die voetreflexzonemassage in Europa ontwikkeld heeft.
Abdominale massage aan het Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeskunde in Antwerpen (OTCG).

Recente bijscholingen:
Begeleiding bij borstkanker, Martine Cornelissen Gewichtsbeheersing, Dr. Sun Peilin, Antwerpen;