Indicaties

Acupunctuur kan worden ingezet bij onder andere:

  • pijnklachten
  • spijsverteringsklachten / verstopping
  • menstruatieklachten
  • menopauzeklachten
  • slaapproblemen
  • vermoeidheidsklachten
  • burn-out
  • stoppen met roken
  • huidveroudering
  • begeleiding bij borstkanker

Pijn bestrijding
In mijn praktijk maak ik veel gebruik van “Meridian Wave Therapy” om pijn te bestrijden en bewegingsbeperking aan te pakken. Deze vorm van acupunctuur heeft een directe werking op de meridianen, waardoor de meeste mensen onmiddellijk verlichting van pijn ondervinden en/of beter kunnen bewegen. Deze methode wordt in ziekenhuizen in China, Israel en de VS met succes toegepast. Amos Ziv, directeur van het onderzoekscentrum voor geïntegreerde geneeskunde in het Asaf Harofeh Ziekenhuis in Tel Aviv heeft wetenschappelijk onderzoek verricht op de eerste hulpafdeling van dit ziekenhuis. De pijnscores van patiënten die met acupunctuur behandeld werden waren beduidend lager dan die bij de patiënten zonder acupunctuur.

Ik behandel sinds december 2014 mensen met deze therapie voor nekklachten, oude wiplashklachten, rug-, schouder-, knie-, enkel-, en duimklachten. Alle patiënten (op twee na) konden makkelijker bewegen en hadden minder pijn. De pijn komt wel weer terug, maar in mindere mate. Het is de bedoeling dat de periodes met minder pijn steeds langer worden.

Begeleiding bij borstkanker
Een op de 7 vrouwen krijgt ooit borstkanker. Gelukkig overleeft een groot percentage vrouwen de ziekte dankzij goede reguliere behandelingen. Acupunctuur kan  een ondersteunende rol spelen om de neveneffecten van bij voorbeeld een chemokuur, operatie, bestraling te verminderen. Ik kan behandelen vanaf de diagnose. De schok van de diagnose veroorzaakt vaak pijn op bepaalde punten van het punten. Deze pijn door stress kun je met acupunctuur/cupping losmaken. Voor en na een operatie kan behandeld worden om  wondgenezing te bevorderen. Tijdens chemokuren kan acupunctuur helpen bij het verwijderen van toxines, verminderen van misselijkheid, obstipatie etc. Bij de acupunctuurbehandeling wordt aandacht besteed aan de psycho-emotionele aspecten van kanker (als u wilt). U kunt ook gesprekken voeren met de therapeut.

Stoppen met roken
Acupunctuur helpt u om te stoppen met roken. U krijgt naaldjes in uw oor ter ontspanning en tegen de sterke drang om te roken.

Afvallen
Je kunt niet afvallen door alleen naalden te laten zetten. WEL kan uw spijsvertering verbeterd worden en de behoefte om te snoepen/te veel te eten onderdrukt worden. Eerst wordt gekeken wat de reden is van het overgewicht. Dan worden de drie delen van het lichaam aangepakt (bovenste, middelste en onderste warmer). De behandeling wordt aangevuld met buikmassage en voedingsadviezen. Als u voor het “pakket” gewichtsbeheersing kiest krijgt u ook een of meerdere gesprekken met de therapeut  met wie ik samenwerk. Hypnose is ook mogelijk.

Cosmetische acupunctuur: huidverjonging en vervagen van fijne lijntjes/verminderen van diepere rimpels
Bij cosmetische acupunctuur wordt de circulatie van bloed en energie verbeterd en de afvoer van afvalstoffen gestimuleerd om zo de tekenen van veroudering te verminderen. U krijgt een “gewone” acupunctuurbehandeling, een masker en twee massages. Er worden hele kleine naaldjes aangebracht in de rimpels om collageenproductie te stimuleren. Wondermiddel? Nee. Na 1 keer zie je wel een verschil, maar meerdere behandelingen zijn nodig. Het stimuleren van collageenproductie kost tijd.
Pijn/bijwerkingen Het is niet pijnlijk. Alleen de punten vlak bij de lippen zijn wat gevoelig. U heeft geen littekens. Heel soms kan er een klein blauw plekje ontstaan. De behandeling neemt ongeveer 1,5 uur in beslag, afhankelijk van de hoeveelheid rimpels.